Hari ni kak Ina nak share resipi kek yang paling senang..insyaAllah...kalau ada yang tak pernah buat kek sebelum ni pun akan rasa betapa mudahnya buat kek ni...
Resipi ni boleh di variety kan ye...buat kek kosong pun boleh.. Dan kalau nak buat ikut perasa kesukaan masing-masing pun boleh...
Kak Ina selalu buat kek ni untuk bday anak2 kak Ina...sebab mudah dan ringan..ala2 kek span gitu..Cuma kena buat cream untuk hias cake...kak Ina selalu gunakan butter cream atau ceamwell je sebagai hiasan. Kek ni anak dara kak Ina si Ain yang buat actually...first time buat..tapi tengok..menjadi kan... :)
Macam ni la rupanya kek belang tu..kak Ina letak perasa vanilla, pandan dan cappucino...
Cantikkan.. cuma anak kak Ina tak berapa pandai buat belangnya lagi... tapi still okay la kan...
Kek Belang
Bahan2nya:-
250 gm tepung naik sendiri
240 gm gula kaster
125 gm mentega (dicairkan atas api perlahan)
5 biji telur ayam gred B
100 ml air masak
1 sb cake emulsifier
pandan paste, cappucino paste
esen vanilla
Cara membuatnya:-
* Campurkan tepung naik sendiri, gula kaster, air, telur dan emulsifier dalam mangkuk pengadun dan diadun sampai sebati dan kembang.[kalau pakai mixer dalam 10 min camtu]
* Masukkan esen vanilla.
* Masukkan mentega cair dan dikacau perlahan2 hingga sebati [jangan terlebih kacau..kalau terlebih kacau nanti kek akan jadi padat]
* Bahagi adunan menjadi tiga bahagian dan dicampur setiap satu dengan perasa pilihan.
* Ambil sesenduk adunan dan masukkan dalam loyang kek di selangselikan setiap adunan yang berwarna.
* Buat semua adunan sampai habis.
* Bakar dalam ketuhar 180 C selama 45 minit atau sehingga kek tidak melekat pada tester.
Okay..senang je kan.. Selamat mencuba...Wassalam semua... :)
No comments:
Post a Comment